skip to Main Content

Waarom ‘geen tijd om te sporten’ nooit een goed excuus is

We denken vaak dat discipline is aangeboren, maar dit is niet het geval. Discipline is aangeleerd. Het is een kwestie van tijd maken en simpelweg doen wat je van plan was te doen. Natuurlijk hangt je doorzettingsvermogen of juist de gewoonte om bij de pakken neer te gaan zitten deels samen met je opvoeding, maar dat neemt niet weg dat iedereen zich daar overheen kan zetten. Hoe zwaar dit misschien ook is.

Laat ik bij mezelf beginnen. Sport is m’n passie en ik begrijp heel goed dat dit voor veel mensen niet het geval is en daarom een begin aan een regelmatig sportpatroon maken lastig is. Al helemaal als je dit op de langere termijn wilt volhouden. Vele sporters starten vol goede moed, maar haken vroegtijdig af of stoppen na het behalen van hun specifieke doel, zoals bijvoorbeeld een bepaald streefgewicht. Hoe voorkom je dit nou?

Ga voor voldoening

De nummer 1 tip die ik je kan geven: zoek iets wat je leuk vindt en waar je voldoening uithaalt. Als je er geen plezier aan beleeft, zie je ertegenop en dat werkt niet. Een sport waar je naar uitkijkt, wat je tof vindt om te doen, waar je met plezier naartoe gaat, dat is wat je moet zoeken. En beweren dat je sport niet leuk vindt, is net als zeggen dat je niet van muziek houdt. Er zijn 1000 mogelijkheden om te bewegen, net als het feit dat er ook duizenden muzieksoorten zijn.

Maar hoe vind je die leuke sport? Door simpelweg dingen te proberen. Of door de juiste begeleiding te zoeken. Ik krijg vaak de opmerking bij een intake gesprek dat mensen fitness niet leuk vinden omdat ze niet weten wat ze moeten doen. Neem Sander, één van mijn nieuwe klanten die ik sinds kort begeleidt. Hij had nog nooit echt gesport. Maar na een training onder persoonlijke begeleiding kreeg ik een appje: ‘Voelt lekker’. Een mooie en bondige samenvatting wat krachttraining met je kan doen (al was het nog wel voordat die spierpijn kreeg ;)).

Make time

Stel dat je nu de wil hebt om te sporten, dan is er nog een andere veelgehoorde dooddoener: ‘Ik heb geen tijd’. Alleen is een gebrek aan tijd geen excuus, het is gewoon een afweging van bepaalde prioriteiten waarbij je netflixen, scrollen door sociale media en gamen verkiest boven sporten.

En natuurlijk geloof ik dat heel veel mensen druk zijn, maar tijd kan altijd gemaakt worden. Neem het Nederlandse programma:´Obese´. De mensen met extreem overgewicht die daarin geselecteerd worden moeten in 9 maanden tijd heel wat kilo’s afvallen om zo hun gezondheid drastisch te verbeteren. Om dit te bereiken zijn heel wat aanpassingen nodig in alle aspecten van het leven. Het gezin moet anders gaan eten, het werk moet goed afgesteld worden op de vele sportsessies, de kinderen moeten nog steeds aandacht krijgen en naar school gaan etc etc. Klinkt als een hele opgave vind je niet? Maar de personen doen het allemaal wel! Of dit makkelijk is? Nee. Ik wil alleen maar aangeven dat geen tijd hebben onzin is, het is slechts prioriteit. Iets eerder opstaan, iets minder biertjes drinken en minder tijd doorbrengen op sociale media en je komt al een heel eind. Geloof mij.

Start ermee

Sporten is dus geen kwestie van tijdgebrek, maar een kwestie van ‘willen’ omzetten in ‘doen’. En dat kan soms behoorlijk lastig zijn als je de juiste gereedschappen niet in huis hebt. De gitaar oppakken die in de hoek staat, doe je ook niet zo snel als je geen liedjes kunt spelen. Je kunt een personal trainer inschakelen waarmee je aan de slag gaat. Maar er zijn ook vele uitdagende online workouts te vinden (het fit in 90 dagen programma bijvoorbeeld). En als je naar een sportschool gaat, de fitness instructeurs die daar rondlopen helpen je met alle liefde.

´Je voelt je enorm trots en hebt een voldaan gevoel als je klaar bent´

En dan is het zover, tijd om te sporten. Probeer voor jezelf eens te bedenken waar je tijd aan besteedt die je kunt missen. Schrijf eens je hele week uit en ga eens na waar je nog wat tijd over hebt. Scroll je ’s ochtends eerst een kwartier lang door sociale media als je wakker wordt? Of is het in de namiddag dat je één, twee of drie afleveringen op Netflix wegkijkt? Pak zo’n moment en zet deze om in een sportmoment. De eerste keren zullen ongetwijfeld lastig zijn en aanvoelen als een behoorlijke drempel, maar de beloning is groot. Je voelt je trots en voldaan in plaats van lui en futloos.

En hoe vaker je dit gaat doen hoe eerder het een gewoonte wordt. Het kiezen van een vast tijdstip helpt hierbij en creëert uiteindelijk een routine en daar houden wij mensen van. In het begin zal het even wennen zijn, maar na een tijdje, als je ook nog eens resultaat gaat zien en voelen, wil je nooit meer anders.

Tijd maken kan letterlijk iedereen, nu moet je het alleen nog doen.

Succes!

    Meer informatie?

    Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op

    STUUR ONS EEN APPJE