skip to Main Content

Is calorieën tellen nodig als ik wil afvallen?

Wil je afvallen? Dan raad ik je sterk aan om calorieën te tellen. Waarom? Dat leg ik hieronder uit.

De energiebalans in je lichaam bepaalt of je afvalt, aankomt of op gewicht blijft. Wil je wat kilo’s eraf? Dan zul je ervoor moeten zorgen dat je een calorietekort creëert. Wil je aankomen? Dan zul je een calorieoverschot moeten creëren.

Een calorie is niks meer dan een meeteenheid om aan te geven hoeveel energie een voedingsmiddel bevat. Calorieën spelen dus een grote rol bij het beheersen van je gewicht. Daarnaast zijn er ook nog andere factoren die meespelen zoals hormonen etc. De fabrikanten labelen producten en zetten de voedingswaardes van het product op de verpakking. Je lichaam herkent deze producten niet op die manier. Het houdt alleen bij hoeveel calorieën en welke voedingsstoffen je in welke verhouding binnenkrijgt als je een bepaald product eet.

Even heel zwart wit gezegd maakt het voor je lichaam niet uit of de calorieën van een stuk appeltaart komen of een stuk fruit. Dit betekend simpel gezegd dat je kunt afvallen als je alleen maar appeltaart eet, mits je een negatieve energiebalans hanteert. Maar ook dat je kan aankomen als je alleen maar van druiven leeft, zolang je maar een positieve energiebalans creëert. Wanneer je dus wilt afvallen of aankomen dan draait het alleen maar om de calorieën.

Dat wil niet zeggen dat het gezond is om alleen maar taart, chips en snoep te eten. Het is natuurlijk hartstikke belangrijk om voldoende goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Deze voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels, vitaminen en mineralen spelen een belangrijke rol bij allerlei lichaamsprocessen. Krijg je deze niet voldoende binnen, dan kunnen er tekorten ontstaan wat gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Zorg er daarom wel voor dat je veel varieert met je eten zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.

Conclusie:

Het is zeker aan te raden om calorieën te tellen als je wilt afvallen. Daarnaast wordt je zelf ook meer bewust van wat je allemaal binnenkrijgt. Je zult je verbaast zijn hoeveel calorieën er in bepaalde voedingsmiddelen zit.

    Meer informatie?

    Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op

    STUUR ONS EEN APPJE