skip to Main Content

Foamrollen zin of onzin?

Tegenwoordig zie je iedereen in de sportschool rollen met een foamrol. Je weet wel, zo´n cilinder gevormd ding wat gemaakt is van foam. Je kunt er je kuiten, bovenbenen, rug, borst, hamstrings, billen allemaal mee rollen. Maar wat is het nut ervan en werkt het ook echt?

Wat is foamrollen?

Foamrollen is een redelijk nieuwe soort massage techniek dat je bij jezelf kunt toepassen. Het valt onder het begrip SMR, wat staat voor Self Myofascial release.

Hier een aantal feiten: je spieren bestaan uit verschillende lagen, één van deze lagen wordt het bindweefsel genoemd. Hier kunnen verklevingen ontstaan, oftewel triggerpoints. Een triggerpoint kan ervoor zorgen dat je spier verkort wordt en je een slechtere doorbloeding krijgt. Hoe meer knopen er in de spier zitten, hoe minder goed deze functioneert. En als deze minder goed functioneert, dan gaan andere spieren de taak deels overnemen, wat kan leiden tot een verkeerde houding en uiteindelijk tot een verhoogde kans op blessures.

Door het rollen met een foamrol over jouw spieren, kom je deze triggerpoints tegen. Als je de foamrol minimaal 30 seconden vasthoudt op dit gevoelige punt, dan activeer je het Golgi tendon pees orgaan. Deze spierreceptor zorgt ervoor dat je gespannen spier weer ontspant. Heel simpel gezegd: met foamrollen haal je de spanning (tonus) af van de spier.

Wanneer pas je foamrollen toe?

Foamrollen hoort een onderdeel te zijn van je warming up. Je zorgt er dan namelijk voor dat je de spier op lengte brengt, deze wat losser gaat worden en je een betere doorbloeding krijgt. Dit met als doel om tijdens je training een grotere bewegingsuitslag te maken. Trek voor je foamrol sessie ongeveer 5-10 minuten uit en behandel de meest gespannen spieren.

Verschillende soorten:

Je hebt verschillende soorten foamrollen: harde, zachte, met inkepingen etc. Als je nog nooit eerder deze massage techniek hebt toegepast bij jezelf, dan is het verstandig om te beginnen met een zachte foamrol. Het is namelijk niet het meest fijne gevoel als je 30 seconden moet vasthouden op een spierknoopje. Foamrollen heb je dus in verschillende soorten en maten. Datzelfde geldt voor de prijsklasse. Deze varieert van € 10 tot € 60. Hierin speelt kwaliteit wel een hele grote rol. Laat je dus eerst goed adviseren.

Conclusie:

De foamrol is een hele handige en goedkope tool waarmee je stijve en vervelende spierknopen makkelijk kan uitrollen. Bovendien neemt het niet veel ruimte in beslag en kan je het altijd en overal toepassen.

    Meer informatie?

    Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op

    Effectieve persoonlijke begeleiding voor een optimaal resultaat, één op één of als duo.
    STUUR ONS EEN APPJE