skip to Main Content

Core stability training

Één van de meest onderschatte trainingsvormen in de fitnesswereld vind ik nog steeds core stability training. De laatste jaren lijkt dit fenomeen steeds meer terrein te winnen in de sportwereld, maar als ik om mij heen kijk dan valt er op dit gebied nog steeds veel winst te behalen.

Als we het over core stabillity hebben, dan bedoelen we eigenlijk de kern of romp stabiliteit. Grofweg wordt met core stability de functie van de diepe spieren van de romp (buik- en rugspieren, het middenrif en de bekkenbodem) bedoeld.

De meeste mensen denken dat je armen en benen alle taken verrichten maar dat is niet zo. Je kern maakt dit mogelijk door stabilisatie en krachtoverbrenging. De krachten die op je onderlichaam komen, vang je op met je bovenlichaam en andersom. Hierdoor behoud je stabiliteit en sta je een stuk steviger in je schoenen.

Met deze kennis in je achterhoofd kan je dus nagaan dat een goede kern veel invloed kan hebben op hoe je beweegt. Met name in de sport kan een goede stevige core bijdragen aan het optimaal functioneren van bewegingen. Je wilt er namelijk voor zorgen dat de krachtoverdracht van de romp en het bekken naar je armen en benen, zo optimaal mogelijk verloopt. Hierdoor is een goede balans en aansturing van de romp noodzakelijk. Een goede stevige core kan dus zeker bijdragen aan sportprestaties.

Wat en vooral hoe train je nou je romp stabiliteit? Het doel van de oefeningen binnen deze vorm van training is het verhogen van de stabiliteit en lenigheid, het aanleren van een betere houding en het verbeteren van communicatie tussen spieren en zenuwen. Hoewel je bij core stability training ook zeker je buik aanpakt, is niet elke buikspieroefening een core-oefening. De romp spieren moeten namelijk vooral kunnen leren om je wervelkolom te stabiliseren.

Naast het gegeven hierboven is er ook bewijs dat core stability training bijdraagt aan blessure vermindering. Al met al is er dus genoeg reden om voor elke training even 10-15 minuten een aantal core oefeningen te doen. Pas core stability minimaal drie keer in de week toe voor een optimaal resultaat.

Wat zijn goede core oefeningen:

Persoonlijk ben ik erg fan van alle ‘plank’ oefeningen. Deze oefening zorgt er namelijk voor dat je constant je gehele wervelkolom en bekken stabiel moet houden. Daarnaast is de brug een oefening die ik vaak doe met spelers/klanten en mag de ‘superman’ ook niet ontbreken. Dit is maar een klein arsenaal aan oefeningen. Wil jij weten of jouw core sterk genoeg is? Maak een vrijblijvende afspraak om een test af te leggen bij ons. Wij adviseren en helpen je graag op weg.

    Meer informatie?

    Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op

    Effectieve persoonlijke begeleiding voor een optimaal resultaat, één op één of als duo.
    STUUR ONS EEN APPJE