skip to Main Content

Afvallen met cardio of krachttraining?

Je hebt de keuze gemaakt om het helemaal anders te doen. Geen frisdranken, geraffineerde suikers en fastfood meer. Je bent super gemotiveerd en wilt die overtollige kilo´s eraf hebben. Je bent je bewust van gezonde voeding, maar je hebt geen idee hoe je moet gaan trainen. Je vraagt jezelf af of je aan cardio training moet gaan doen of juist aan krachttraining om af te vallen.

Allereerst zou je het woord ´afvallen´ beter moeten gaan definiëren voor jezelf. De meeste mensen bedoelen met ´afvallen´ de cijfertjes op de weegschaal naar beneden brengen. Terwijl een weegschaal niet meet hoeveel vet of spiermassa je hebt. Dit is uiteindelijk waar het in de meeste gevallen om gaat.

Vet VS vetvrije massa

Om het even in begrijpbare taal uit te leggen, verdelen we het lichaam in twee verschillende helften. Vetvrije massa en vet. Vetvrije massa kan je onderverdelen in alles wat energie verbruikt, zoals spieren en organen. Vet is niks meer dan opgeslagen energie in de vetcellen van het lichaam  en wordt gebruikt als reserve tank om brandstof uit te halen als het lichaam dat echt nodig heeft. Vet verbruikt dus na genoeg geen energie. Terwijl vetvrije massa wel calorieën verbruikt in rust. Dit gezegd hebbende is dit al een veel betere indicator om te kijken hoe jouw lichaamssamenstelling ervoor staat.

Voordelen krachttraining:

Laten we er even van uitgaan dat jij zoveel mogelijk vet wilt gaan verliezen en dat je spiermassa wilt laten toenemen. Krachttraining is daarvoor een uitstekend middel en zal je hierbij helpen. Hierbij de belangrijkste voordelen van krachttraining op een rij m.b.t. ´afvallen´.

 • Bevordert de spiergroei, waardoor je de vetvrije massa vergroot en je vetpercentage verlaagt
 • Verhoogt de hoeveelheid spiermassa waardoor je een snellere stofwisseling krijgt
 • Spieren verbranden in rust meer calorieën dan vet

Krachttraining is vooral gericht op het versterken van je spieren, niet op het verbeteren van je uithoudingsvermogen. Je conditie train je juist meer met hardlopen, fietsen, zwemmen, etc.

Voordelen cardio training:

 • Cardio training kan in een korte periode veel energie verbranden
 • Conditie verbetering
 • Minder kans op hart en vaatziekten

Conclusie:

Als we heel kort door de bocht gaan, dan kunnen we stellen dat cardio training meer voor de korte termijn is en krachttraining meer voor de lange termijn. Met een cardio training van 30 min verbrand je meer netto calorieën dan een sessie in het krachthonk met halters en gewichten. Kijk je naar de lange termijn, dan wint krachttraining het qua vet vrije massa. Wil je echt snel resultaat, dan zul je cardio en krachttraining moeten combineren.

  Meer informatie?

  Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op

  STUUR ONS EEN APPJE