skip to Main Content

3 verschillende soorten lichaamstype

Het is je vast wel eens opgevallen dat niet iedereen hetzelfde type lichaam heeft. Gelukkig maar anders zou er weinig verschil zijn en dat is ook maar saai toch?

Hieronder leg ik je uit welke types er zijn en wat de invloed hierop is, want elk type heeft zijn ´voor en nadelen´.

Laten we beginnen met de Ectomorph: Dit lichaamstype is vaak lang en heeft weinig vetpercentage. Het is voor hen lastig om in spiermassa aan te komen doordat zij een snelle stofwisseling hebben. Dit type kan meestal eten wat ze willen, zonder dat ze ook maar een gram aankomen. Stel je bent dit type en je wilt aankomen in spiermassa dan heb ik hier wat voeding en trainingstips voor je:

 • Probeer cardio te beperken, hierdoor bouw je sneller (spier) massa op
 • Doe compound oefeningen zoals: bench press, deadlift en squats
 • Train zwaar met tussen de 5 en 10 herhalingen
 • Neem lange pauzes 3-5 minuten

Doordat de stofwisseling snel is van een Ectomorph is het lastig om aan te komen. Probeer daardoor veel calorieën binnen te krijgen en dan met name uit koolhydraten en eiwitten. Voorbeelden kunnen zijn: pindakaas, amandelen, avocado´s, kwark etc. Een andere manier kan zijn om ´weight gainers´ toe te voegen aan je eetpatroon. Dit om snellere resultaten te boeken.

Het andere lichaamstype is de Mesomorph (het type dat ik ben). Deze heeft een atletische bouw en kan erg makkelijk spiermassa ontwikkelen. Ook kan dit type makkelijk aankomen op specifieke plekken in het lichaam zoals rondom de middel. Dit type is overigens wat sneller vermoeid en hongerig dan het Ectomorph type. De stofwisseling is vrij goed maar vetophoping ligt bij dit type op de loer.

 • Train zwaar en doe tussen de 8 en 12 herhalingen
 • Neem pauzes van maximaal 60 seconden
 • Doe aan HIIT training zodat je calorieën verbrand maar geen spiermassa
 • Doe compound oefeningen zoals: bench press, deadlift en squats

Qua voeding moet je proberen om je eiwitinname hoog te houden en eenvoudige koolhydraten te vermijden. Eet elke drie uur een maaltijd om je stofwisseling op gang te houden zodat je geen hongergevoel krijgt.

Dan zijn we bij het laatste lichaamstype gekomen: de Endomorph. Dit type heeft over het algemeen wat meer nadelen dan voordelen. Het is voor dit type heel gemakkelijk om vet op te slaan. De stofwisseling is erg traag waardoor je constant lijdt aan een hongerig gevoel. Dit type is wel het sterkst van de drie, maar ook weer het snelst vermoeid.

 • Probeer veel cardio in je training toe te passen, dit voor een snellere stofwisseling, plus het verbrand veel calorieën
 • Train intensief en neem korte pauzes van 30 tot 45 seconden
 • Voeg isolatie oefeningen toe aan je training, dit voor maximale spier definitie. Voorbeelden zijn: lateral raises, fly´s, biceps curl

Het Endomorph type moet goed letten op zijn voeding. Haal daarom 40% uit koolhydraten en vul je zelf goed vol met groenten, om jezelf een verzadigd gevoel te geven. Vermijd fastfood en andere lekkernijen zoveel mogelijk omdat het zich snel opslaat als vet. Het is een uitdaging om het lichaam van een Endomorph te hebben, maar als je er mee weet om te gaan kun je waanzinnige resultaten boeken. Kijk maar naar Dwayne Johnsson A.K.A. ´the rock´.

  Meer informatie?

  Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op

  Effectieve persoonlijke begeleiding voor een optimaal resultaat, één op één of als duo.
  STUUR ONS EEN APPJE