skip to Main Content

10 tips om af te vallen in 2020!

10 Tips om af te vallen in 2020!

Afvallen hoeft geen strijd te zijn! In deze blog geef ik jouw 10 tips mee waardoor afvallen in 2020 veel minder moeite kost. Ik adviseer je om te beginnen met het doorvoeren van kleine veranderingen. Hierdoor bouw je steeds meer zelfvertrouwen op en krijg je veel meer energie om door te zetten. In één keer het roer helemaal omgooien verkleint de kans van slagen. Je zult merken dat een gezonde balans, waarbij bijvoorbeeld ook ruimte mogelijk is voor ongezonde producten, veel voldoening geeft. Veel leesplezier!

Tip 1: Verdubbel je kans op succes met realistische verwachtingen

Een gezonde leefstijl aanleren begint met een realistische verwachting van wat voor jou haalbaar is en dit te accepteren. Maar dan is de vraag: wat is realistisch?

Uit studies blijkt dat voor de meeste mensen met overgewicht een gewichtsverlies van 10-15 procent van het huidige lichaamsgewicht haalbaar is om vol te houden. Tenminste, als je kijkt naar de lange termijn (1 jaar). Ben je bijvoorbeeld momenteel 100 kg? Dan is een gewicht van 90-85 kg realistisch om na te streven. Dit is heel wat anders dan wat veel andere goeroes en partijen doen geloven. Dit is dan ook één van de redenen waarom het vaak misgaat en mensen teleurgesteld worden. Mijn advies is om vooral te streven naar een gewicht dat bij je past en dat je kunt behouden.

Tip 2: Ongezonde dingen eten mag

Verder is het belangrijk om jezelf niks te verbieden. Stel, je vindt chocola heel lekker. Dan zorgt het verbieden van chocola ervoor dat je er alleen nog maar meer naar gaat verlangen. Daarnaast past af en toe een stuk chocola prima in een gezond voedingspatroon.

Tip 3: Kies voor voeding die bij jou past

Ik adviseer je om voeding te kiezen die bij jou past. Het handigste is om dit in kleine stapjes te doen in plaats van het volgen van een dieet.

Een goed voorbeeld voedingsschema kan een handige manier zijn om jezelf een gezond eetpatroon aan te leren. Zo’n voorbeeld laat zien wat je op een dag nodig hebt en hoe je kunt variëren. (Mocht je interesse hebben in een GRATIS voedingsschema, stuur mij dan gerust een berichtje).

Daarnaast mag je alles blijven eten wat je lekker vindt. Het gaat er namelijk om dat je je nieuwe leefstijl vol kunt houden. Dit is dus anders dan bij een dieet waarbij je tijdelijk afziet. Denk niet in snelle oplossingen, maar kies voor een manier om een gezond voedingspatroon je hele leven lang vol te houden.

Tip 4: Start met kleine veranderingen

Wij zijn als mens gewoonte dieren en zijn vaak slecht in het veranderen van onze gewoontes. Met name grote veranderingen vinden we lastig. Begin daarom met kleine veranderingen, zodat je minder weerstand ervaart. Daarnaast kunnen kleine veranderingen uiteindelijk een groot effect hebben.

Voorbeeld van kleine veranderingen:

  • Geen suiker in de koffie
  • Lopen naar je werk i.p.v. de auto pakken
  • Alleen in het weekend een koekje bij de thee

Tip 5: beloon jezelf

Jezelf belonen is een goed hulpmiddel om het gewenste gedrag vol te houden. Stel je hebt het een week volgehouden om geen suiker in de koffie te doen, beloon jezelf dan met een avondje naar de bioscoop (zonder de nachos en de popcorn uiteraard ;-)).

Tip 6: Bereid je voor op tegenslag

Als je gaat afvallen betekent het ook dat je iets moet laten. Dat kan in het begin zorgen voor een gevoel van verlies en gemis. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Merk je weerstand op? Zo’n stemmetje in je hoofd dat jouw goede voornemens steeds wil saboteren? Ga dan voor jezelf na waar de weerstand vandaan komt, wat de redenen zijn. Soms helpt het om een andere aanpak te kiezen of een stapje terug te doen. Richt je daarbij op wat de voordelen zijn van waarom je wilt afvallen. Denk aan je einddoel etc.

Tip 7: Bedenk van tevoren oplossingen om met je ´valkuilen´ om te gaan

Stel, je hebt de gewoonte om te snaaien als je je gestresst voelt. De kans is heel groot dat je in de toekomst weer een hunkering krijgt naar snacks zodra je stress ervaart. Het veranderen van deze gewoonte zal je geregeld zwaar kunnen vallen. Het is daarom heel belangrijk om je voor te bereiden op moeilijke momenten. Dus wat ga je doen wanneer je heel erg zin hebt in zoetigheid? Maak een plan B dat een gezond alternatief is en dat je afleidt van de gedachte aan snacken. Je kunt dan denken aan een rondje wandelen, bellen met een vriend/vriendin.

Tip 8: Stel gedragsregels op en houd bij hoe het hiermee gaat

Gedragsregels opstellen en bijhouden zal je helpen om af te vallen. Gedragsregels zijn dagelijkse keuzes en gedragingen waarvan je weet dat ze bijdragen aan het bereiken van je einddoel, afvallen. Zo pak je stap voor stap ongezond of ongewenst gedrag aan en creëer je nieuwe, gezonde gewoontes. Formuleer concrete acties voor in het dagelijks leven en houd dit gedrag elke dag bij. Is het je een week lang gelukt om geen suiker in je koffie te doen? Beloon jezelf dan met iets leuks, zoals een tijdschrift.

Tip 9: Fouten maken hoort bij het proces, maar pak de draad weer op

Gooi de handdoek niet in de ring als je een keer bent teruggevallen in een oude gewoonte. Tijdens het aanleren van nieuw gedrag maak je fouten. Bij een misstap is het belangrijk om de draad weer op te pakken en te analyseren waarom het fout ging. Vervolgens bedenk je een plan hoe je het de volgende keer beter kunt doen.

Tip 10: Maak gebruik van professionele begeleiding

Het kan heel zinvol zijn om gebruik te maken van professionele begeleiding. Een professional, zoals een diëtist of gedragsexpert kan samen met jou kijken welke aanpak het best bij jou past.

Nu je bent voorzien van bovenstaande tips kan jij 2020 gaan knallen naar de beste versie van jezelf!

    Meer informatie?

    Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op

    STUUR ONS EEN APPJE