skip to Main Content

Word je van koolhydraten eten dik?

Als je de gezondheidsgoeroes in ons land mag geloven, dan zijn koolhydraten de oorzaak van overgewicht. Maar is dit ook echt zo?

Nee. Het is eigenlijk heel simpel. Alles wat je meer binnenkrijgt dan dat je qua energie verbruikt, wordt opgeslagen als ´extra energie´ en zal dus invloed hebben op je gewicht. Zodra jij meer verbrandt dan dat je binnenkrijgt val je af. Met dit in je achterhoofd kan er bijna niks misgaan.

Koolhydraten zijn naast eiwitten en vetten de drie belangrijkste macronutrienten in ons lichaam. Je hoort vaak dat mensen die willen afvallen, een koolhydraat arm dieet gaan volgen. Maar is dit wel verstandig?

Zodra je koolhydraten uit je voedingspatroon gaat mijden, dan zal je relatief snel resultaat zien op de weegschaal. Dit komt doordat je je glycogeen voorraad aan het uitputten bent. 1 gram glycogeen bindt zich namelijk aan 2.7 gram vocht. Het probleem is echter dat zodra je weer koolhydraten tot je gaat nemen, je ook weer net zo snel gaat aankomen.

Hou er rekening mee dat als je te weinig koolhydraten tot je neemt, je lichaam energie gaat halen uit een andere energiebron (vet of spiereiwit). Tot slot is het te weinig binnenkrijgen van koolhydraten slecht voor je, omdat dit kan leiden tot een tekort aan vitamines, mineralen en vezels.

De aanbevolen hoeveelheid koolhydraten voor een volwassenen die gezond wil eten wordt geadviseerd om 40 tot 70% van zijn energie uit koolhydraten te halen. Je kunt het beste kiezen voor de onbewerkte of volkoren varianten zoals bijvoorbeeld volkorenbrood of zilvervliesrijst in plaats van de bewerkte aardappelproducten, witbrood en witte rijst.

Neem dus niet zomaar adviezen aan van voeding marketing goeroes. Het enige doel van dit soort mensen is het verkopen van hun product, met als doel geld verdienen aan jou.

    Meer informatie?

    Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op

    Effectieve persoonlijke begeleiding voor een optimaal resultaat, één op één of als duo.
    STUUR ONS EEN APPJE