Bij het aanleren van een nieuwe leefstijl zul je in het begin jezelf vaak er toe moeten zetten om iets anders te doen dan wat je gewend bent. Dit kost energie en zelfcontrole. Daarnaast zorgen stress en vermoeidheid er ook voor dat je zelfcontrole minder wordt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je zelfcontrole te vergroten, deze lees je allemaal hieronder.
1. Slaap voldoende
We weten inmiddels allemaal dat slapen enorm belangrijk is voor het goed functioneren van het lichaam en allemaal andere lichaamsprocessen, maar doen we het ook allemaal? Een goede nachtrust is essentieel om energie te kunnen besteden aan de dingen die moeite kosten. Slecht en te kort slapen zorgt ervoor dat je meer moeite hebt met je dagelijkse bezigheden en deze minder leuk vindt om te doen. Om meer uit je dag te halen raad ik je aan om minimaal 7 uur per nacht te slapen. We horen vaak dat mensen ook lekker gaan op 5 of 6 uur, maar op de lange termijn is dit slecht voor je gezondheid.
2. Eet regelmatig
Maaltijden overslaan is ´not done´. Als je weinig structuur hebt in je eetpatroon vergroot je de kans op een vette hap of een ongezonde snack met 70%. Om meer regelmaat in je eetpatroon te krijgen, raad ik je aan om 6 maaltijden verspreid over de dag te eten met tussenpauzes van telkens 3 uur.
3. Begin klein
Als je je wilskracht wilt vergroten, is het belangrijk dat je klein begint. Start met iets te veranderen in je leven waar je momenteel nog niet tevreden mee bent. Dit kan zijn dat je nog steeds suiker in je koffie doet of een toetje neemt ipv van een stuk fruit. Door iets kleins te veranderen en consistent hiermee te zijn, zul je merken dat het steeds makkelijker is om patronen en ´slechte´ gewoontes aan te pakken.
4. Bereid je voor op moeilijke momenten
De meeste mensen gaan ervan uit dat ze kunnen vertrouwen op hun wilskracht als de verleiding van lekker eten op de loer ligt. Terwijl dit niet echt een verstandig idee is. Het kost namelijk vaak te veel energie om nog een alternatief te bedenken voor snacken op het moment dat je het zwaar hebt. Ik wil je als tip meegeven om van tevoren te bedenken hoe je je voorbereidt op moeilijke momenten. Vind je het lastig om een grens te trekken als er een zak chips voor je neus staat? Spreek dan van tevoren af hoeveel je wilt eten. Zo ga je ervoor zorgen dat je van je cheatmeal geen cheatday maakt.
5. Haal geen verleiding in huis
Dit is een belangrijke tip als je weet dat je moeite hebt met jezelf in te houden als er lekkernijen in de buurt zijn. Als je geen verleiding in je huis hebt kun je het simpelweg ook niet pakken. Tips als: verstoppen in een kast´ of andere goed bedoelde adviezen zijn leuk, maar hebben weinig effect in mijn optiek. Dit omdat je toch wel de weg weet te vinden naar dat stuk chocolade. Helemaal als je net begint met patronen en gewoontes af te leren, is het verstandig om geen verleiding in huis te hebben.
6. Wees niet te streng
Als een monnik leven kost veel energie en moet je ook niet willen. Gun jezelf daarom af en toe wat lekkers. Voel je hier niet schuldig over want dit is volkomen menselijk en past prima binnen een gezond voedingspatroon.
7. Richt je op de positieve dingen
Dit vindt ik zelf één van de belangrijkste punten. We zijn tegenwoordig teveel geneigd om ons te focussen op het negatieve. Maar kijk juist naar dingen die wel goed gaan. Dit werkt veel beter dan je alleen te richten op wat er beter kan. Geef jezelf een schouderklopje als je vandaag weer die 10.000 stappen hebt gehaald. Alleen focussen op de negatieve gevoelens kost energie en kan ten koste gaan van je motivatie.
8. Beloon je resultaten
Heb je een doel gehaald? Heb je een bepaalde periode aan je goede voornemen gehouden? Beloon jezelf dan met iets leuks. Ga bijvoorbeeld naar de bioscoop of koop een leuk boek. Wees trots op jezelf dat je bepaalde patronen hebt doorbroken. Doe dit niet alleen bij gewichtsverlies, maar vooral ook voor het aanleren van nieuwe gewoontes.